Työnohjaajien kesäpäivystys – ohjausta on mahdollisuus saada myös kesällä

Useimmilla työpaikoilla kauden tärkeimmät, vaativimmat ja kiireisimmät työt pyritään saattamaan päätökseen ennen kesä- ja kesälomakauden alkua. Lomien takia henkilökuntaa on paikalla tavanomaista vähemmän, joten työnteossa keskitytään lähinnä välttämättömien tehtävien tekemiseen ja rutiinien pyörittämiseen. Työnteko on yleensä kesäaikana rennompaa kuin muina aikoina. Rentous näkyy mm. työntekijöiden ja asiakkaiden käytöksessä. Työt tehdään silti kesälläkin vastuullisesti ja ammattitaidolla.

Huolimatta kesäajan oletetusta keveydestä, siihenkin saattaa liittyä yllättäviä tai satunnaisia haasteita, joita olisi hyvä päästä tuoreeltaan käsittelemään koulutetun työnohjaajan kanssa. Vakituiset työkaverit saattavat olla lomalla juuri silloin kun yhteinen reflektointi heidän kanssaan olisi ehdottomasti tarpeen. Työntekijän työhön on saatettu sisällyttää lomalla olevan työkaverin tehtäviä tai sijaistamista. Uusien tehtävien myötä voi tulla tilanteita, joissa henkilö ei ole aiemmin ollut tai joihin hän ei ole osannut varautua.

Vaikka kesä on monella työpaikalla rauhallista aikaa, esimerkiksi johtajan sijaisena toimiminen voi olla monelle stressaavaa. Pitää vastata talousasioista, johtaa toimintaa, tehdä päätöksiä monista asioista, vastata henkilöstöhallinnosta. Moni johtajan loma-ajan sijainen kokee uskottavuusongelmia. Aina työkaverit eivät miellä ”rivistä noussutta” sijaista esimieheksi. Sijainen ei itsekään haluaisi antaa itsestään vaikutelmaa, että esimieheys on ”noussut hattuun”. Sijaisjohtajan hyväntahtoisuutta saatetaan jopa käyttää tietoisesti väärin mm. työaikaa tai työtehtäviä koskevissa asioissa. Pyydetään etuuksia tai otetaan vapauksia, joihin työntekijät eivät ole oikeutettuja. Esimies ymmärtää tilanteen, mutta ei kehtaa puuttua siihen.

Kesäaikana monet työtiimit toimivat tavallisuudesta poikkeavilla kokoonpanoilla. Joskus tiimin yhteistyö saattaa tarvita toimivuuteensa vähän sivustatukea esimerkiksi työnohjaajalta. Kertatapaaminenkin työnohjaajan kanssa voi auttaa.

Asiakastyössä voi tulla pikaista pohdintaa vaativia kysymyksiä. Esimerkiksi asiakkaan tilanne ja tarpeet muuttuvat nopeasti ja niihin pitäisi osata vastata parhaalla mahdollisella tavalla, asiakas on erittäin tyytymätön saamaansa palveluun tai työntekijä kokee asiakastilanteen hyvin haavoittavana.

Kesäaikana ja ns. parhaana loma-aikanakin voi ottaa yhteyttä meihin työnohjaajiin. Työnohjausasioita voidaan tapauksesta riippuen käsitellä etäohjauksessa tai sopia henkilön / ryhmän kanssa pikainen tapaaminen. Silloinkin, kun alkukeskustelun perusteella voidaan todeta, että välitöntä tapaamista ei tarvita, voidaan sopia (ainakin alustavasti) työnohjauksen aloittamisesta heti, kun siihen on paremmat mahdollisuudet.

Päivystävien ratkaisukeskeisten työnohjaajien yhteystiedot:

Taisto Lehtinen: 050 4630863, tate.lehtinen@gmail.com
Tarja Seppälä: 040 0400677, tarja@valoanakyvissa.fi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>